Yaban Mersininin Tarihçesi
Yaban mersini, fundagiller familyasına ait mavi veya mor meyveleri olan Vaccinium bitkisinden elde edilen, küçük, yuvarlak, tatlı ama asitli tada sahip bir meyvedir. Antioksidan deposu olarak da bilinen yaban mersini demir, fosfor, kalsiyum, magnezyum, manganez ve çinko gibi birçok vitamin ve mineral içeren sağlıklı bir besindir.
E, C vitaminleri, potasyum, çinko, folik asit ve demirin yanı sıra bitkisel pigmentler (polifenoller) içerir. Polifenoller, hücreleri yenileyen, iltihapla savaşan ve bağışıklık sistemini güçlendiren fitokimyasallardır. Diğer birçok meyve ile karşılaştırıldığında, yaban mersini doğal olarak daha az şeker içerir. Yapılan çalışmalar yaban mersininin bağışıklığı güçlendirdiğini, hafızaya iyi geldiğini ve kalp hastalığı riskini azalttığını, kemik yapısını koruduğunu, kan basıncının düşürmeye ve diyabetin yönetilmesine yardım ettiğini göstermiştir.
Yaban mersini, zengin bir antioksidan kapasitesine sahiptir. Antioksidanlar, yaşlanma, güneşe maruz kalma, çevresel toksinler ve stres ile doğal olarak oluşan oksidatif hücre hasarına karşı koruma sağlayan bileşiklerdir. Yaban mersininin “mavi” renginden sorumlu olan antosiyaninler, vücudun serbest radikalleri durdurmasına ve etkisiz hale getirmesine yardımcı olur. İçerdiği C vitamini ile birlikte cildin yaşlanma sürecini yavaşlatabilir. Yaban mersininin glisemik indeksi düşük olduğu için kan şekeri seviyesini aniden yükseltmez. Yaban mersini yüksek lif yoğunluğu sayesinde uzun süre tok tutma özelliğine sahiptir.